Je kan steeds je ramen openzetten maar specifiek met als doel om te ventileren, is niet meer nodig. Een comfortabel ventilatiesysteem met warmterecuperatie regelt dit voor jou op een veel efficiëntere manier.

Het systeem waakt automatisch over de toevoer van zuivere lucht en de kwaliteit van de omgevingslucht, dag en nacht, ongeacht het seizoen of het tijdstip. Dit ventilatiesysteem draagt essentieel bij tot de strijd tegen de klimaatverandering door bijzonder veel energie te sparen tijdens de verwarmingsperiode.

Integendeel, het gebruik van een ventilatiesysteem met warmte recuperatie zal jouw energieverbruik aanzienlijk verminderen. De besparing op de energie van de afvoerlucht bedraagt 15 tot 20 keer meer dan de energie die je nodig heeft om de EC-ventilatormotoren van het systeem te laten werken. Hierdoor kan je aanzienlijk besparen.

Bij de meeste woningen wordt dit gedaan en eigenlijk is hier niets mis mee. Toch maken we hier enkele bedenkingen rond:

  • De zolder is niet altijd goed bereikbaar om onderhoud te doen aan de unit.

  • Op zolder hangt de unit niet in het zichtveld zodat onderhoud wel eens vergeten wordt.

  • Bij een goed geïnstalleerd ventilatiesysteem met warmterecuperatie moet de aanvoer via een geveldoorvoer gebeuren. Dit wordt meestal bij een zoldermontage door het schuin dak geplaatst, wat een foutieve installatie is.

  • Op zolder staat de unit dicht bij de ruimtes waar het mest stil is (o.a. slaapkamers), dit zou hinder kunnen opleveren.

Als we deze elementen bekijken en we installeren de unit in een berging of garage op het gelijkvloers waar steeds aan het plafond ruimte is, lossen we de nadelen van een zoldermontage in een klap allemaal op!

De vuile stofdeeltjes in de buitenlucht worden opgevangen door een filter die in de ventilatie unit is ingebouwd. Door gebruik te maken van een glad oppervlakte van de leidingen, voorkomt men stofdeeltjes die bij elkaar klitten. Het kanalensysteem (galva kanalen) wordt zo ontworpen dat een mechanische reiniging probleemloos kan uitgevoerd worden.

Als er geen gebruik zou worden gemaakt van een ventilatiesysteem met ingebouwde filters, zouden de stofdeeltjes niet meer gecentraliseerd zijn maar verspreidt over het hele interieur en/of onze longen. Door de aanwezige filters vermijden we dit en maken we eigenlijk de binnenlucht beter van kwaliteit dan de buitenlucht. Verder kan je een fijnstof-filter of pollenfilter plaatsen om deze deeltjes binnen te vermijden. Om al deze voordelen te hebben, moeten we enkel onze filters 3 keer per jaar stofzuigen en jaarlijks vervangen.